8 rád, ako neprísť o peniaze v čase koronavírusu

Počas krízového obdobia bude každé euro dobré. Každý z nás však má viaceré možnosti, ako okamžite znížiť svoje výdavky alebo urobiť kroky k tomu, aby sme o svoje peniaze neprišli.

1. Požiadajte o zníženie úroku na svojej hypotéke. A to najmä vtedy, ak vaša úroková sadzba nebola prehodnocovaná za posledný rok alebo dlhšie. Na úrokoch tak ušetríte desiatky eur mesačne a nižšia splátka bude pre váš rozpočet menšou záťažou. Ak však splácať už nezvládate, požiadajte svoju banku o odklad splátok čím skôr.

2. Ak vás trápia spotrebné úvery, debet na účte či úver z kreditnej karty, odporúčame vám spojiť (skonsolidovať) všetky svoje úvery do jedného, lacnejšieho. Jeho splatnosť si natiahnite na maximum, aby ste mali čo najnižšie splátky. Ušetríte na úrokoch a poplatkoch, ale vaša splátka môže byť výrazne nižšia.

3. V poslednom období banky zvyšovali poplatky za vedenie účtov a operácie v bankách. Je preto užitočné pozrieť sa teraz na to, ako na poplatkoch platiť čo najmenej. Ak máte prebytočné bankové účty z minulosti, zrušte ich čím skôr. Nový účet si v budúcnosti môžete založiť kedykoľvek a ešte za to dostanete od bánk benefity navyše. Ohľadom svojho hlavného účtu si zistite, aké podmienky musíte splniť, aby ste za jeho vedenie neplatili – zvyčajne sú ľahko splniteľné. Je naozaj zbytočné platiť desiatky eur ročne za vedenie účtu, ktorý môžete mať zadarmo…

4. Zo svojho príjmu si odkladajte čo najviac, aby ste si zväčšili rezervu. Ideálne tak, že si zriadite trvalý príkaz na maximálnu sumu, akú viete ušetriť a z bežného účtu si ju budete posielať na iný, napríklad sporiaci účet. Ak by ste neskôr prišli o prácu alebo by vám klesol príjem, usporené peniaze vám pomôžu splácať úvery a záväzky a udržať si životný štandard.

5. Ak si ešte nesledujete svoje mesačné výdavky, je ideálny čas s tým začať práve teraz. Na úvod si začnite zapisovať aspoň pravidelné a najväčšie výdavky a postupne prejdite aj k tým menším, každodenným. Budete tak presne vedieť, koľko a na čo míňate a kde máte možnosť ušetriť. Ak si navyše začnete zapisovať aj svoje príjmy, každý mesiac budete presne vedieť, koľko vám zostalo a teda koľko si dokážete sporiť.

6. Zásadne vám pomôže, ak znížite všetky možné výdavky na minimum. Medzi také, na ktoré má zmysel sa bližšie pozrieť práve v tomto čase, je platba za televíziu, mobilný paušál, internet, plyn či elektrinu. Využite rôzne online porovnávače na to, aby ste zistili, či podobnú službu, akú využívate teraz, neviete získať u konkurencie lacnejšie. Požiadajte potom svojho dodávateľa o zníženie ceny alebo rovno prejdite ku konkurencii. Ušetriť tak viete až desiatky eur mesačne.

7. Aj vy ste v minulosti urobili rôzne online nákupy, a odvtedy vám prichádzajú maily s ponukou akciového tovaru či výhodných ponúk? Odporúčame vám takúto reklamu zastaviť odhlásením sa zo všetkých mailing listov. Znížite tak pravdepodobnosť emočného nákupu vecí, ktoré často ani nepotrebujete. Počas najbližšieho obdobia nakupujte len veci, ktoré naozaj potrebujete a ktorých nákup si riadne premyslíte.

8. Aktuálne vidíme poklesy na finančných trhoch, čo je nepríjemné v tom, že hodnota investícií klesá. Na druhú stranu tieto poklesy prinášajú jedinečnú príležitosť nakúpiť cenné papiere za nízke ceny. Preto optimálnym riešením je držať sa svojho investičného horizontu a stratégie, nevyberať doterajšie investície, ale ďalej pokračovať v pravidelnom investovaní. Predpokladáme totiž, že sa pokles trhov raz zastaví a ich hodnoty sa vrátia späť – tak, ako sa to stalo aj pri iných epidémiách v minulosti.

 

Autor: Mgr. Juraj Huňavý